НЕВИДЉИВИ ХЕРОЈИ

НЕВИДЉИВИ ХЕРОЈИ

У сјени војних операција и међународних мировних мисија, припадници Оружаних снага Босне и Херцеговине показују своју одважност, пожртвовaње и стручност пружањем хуманитарне и медицинске помоћи током елементарних катастрофа. Њихов ангажман у овој области представља немјерљив допринос колективном добру и људској безбједности.

Упркос киши, снијегу, леду, вјетру, пожарима и поплавама, храбри појединци неустрашиво прискачу у помоћ на мјестима несреће са циљем спасавања људских живота. У редовима Оружаних снага, издваја се Хеликоптерска јединица, чији припадници често стављају своје животе на коцку како би помогли повријеђеним грађанима.

Пожари, као највећи непријатељи шума, распламсали су се 2017. године, када је Хеликоптерска јединица ОСБИХ провела у ваздуху укупно 389,30 сати. Током овог раздобља, били су ангажовани у гашењу пожара на различитим подручјима, укључујући околину Мостара, Дрвара, Гацка, Посушја, Требиња и сусједних градова. Њихова сарадња са ватрогасцима и државним службама била је кључна у спасавању домова и насеља изложених опасности од пожара.

О њиховој неустрашивости свједочи и незгода која се догодила двијема чешким држављанкама, које су се изгубиле на Прењу, који је био прекривен снијегом. Посада хеликоптера извршила је слијетање на избачену стијену додиром само једне (десне) скије и извршила евакуацију  унесрећених планинарки.

Током поплава, у посљедњих неколико година, које су захватиле поједине регионе наше земље, спасилачке акције резултовале су евакуацијом 892 особе. Заробљенима у поплављеним подручјима помоћ је пружена у виду хране, воде и лијекова.

Храброст припадника Оружаних снага прожима ситуације у којима је хитност кључна, гдје се медицинска помоћ и хуманитарна подршка морају пружити брзо и ефикасно. Без обзира да ли је ријеч о поплавама, земљотресима или другим елементарним непогодама, ОСБИХ излазе изван оквира својих уобичајенх војних задатака како би пружиле подршку локалним заједницама у невољи.

Овој невидљивој страни њихове службе често недостаје свјетлост рефлектора, али њихов допринос је од непроцјењиве важности. Њихова пожртвованост за вријеме природних катастрофа доносе наду и олакшање људима који су погођени недаћама, истовремено представљајујући  позитиван примјер међународне сарадње и солидарности.

 

приче из оружаних снага босне и херцеговине

Жене у униформи: неустрашиве хероине Оружаних снага Босне и Херцеговине

Жене у униформи: неустрашиве хероине Оружаних снага Босне и Херцеговине

Жене Босне и Херцеговине су кроз хисторију биле и остају покретачице многих позитивних достигнућа и промјена, те као такве имају важну улогу у напорима за друштвену повезаност и изградњу мира широм земље. Оне које су поред тога одабрале униформу и каријеру бранитељки и чуварки сигурности у Босни и Херцеговини изазивају чак и веће дивљење, јер […]

Сазнај више
Живот припадника Оружаних снага

Живот припадника Оружаних снага

У сјени свакодневног живота, постоје невидљиви хероји чија се преданост, храброст и солидарност истичу из масе. Док већина нас започиње дан у миру својих домова, они храбро ступају у униформе, спремни на изазове који их чекају изван оквира свакодневнице. Њихов радни дан није само посао, то је позив који носи одговорност према заједници и земљи. […]

Сазнај више
Оружане снаге Босне и Херцеговине бране животне вриједности:  Хероји и ван дужности

Оружане снаге Босне и Херцеговине бране животне вриједности:  Хероји и ван дужности

Преданост храбрих жена и мушкараца, припадника Оружаних снага БиХ није само посао, већ је начин живота који обликује карактер и служи као примјер храбрости и пожртвовања за све генерације које долазе. Док проматрамо Оружане снаге Босне и Херцеговине, не смијемо заборавити да они штите оно што нам је најважније. Несебичност и одрицање њихових припадника су […]

Сазнај више
Cве новости