NEVIDLJIVI HEROJI

NEVIDLJIVI HEROJI

U sjeni vojnih operacija i međunarodnih mirovnih misija, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pokazuju svoju odvažnost, požrtvovanje i stručnost pružanjem humanitarne i medicinske pomoći tokom prirodnih katastrofa. Njihov angažman u ovoj oblasti predstavlja neizmjeran doprinos kolektivnom dobru i ljudskoj sigurnosti.

Uprkos kiši, snijegu, ledu, vjetru, požarima i poplavama, hrabri pojedinci neustrašivo priskaču u pomoć na mjestima nesreće s ciljem spašavanja ljudskih života. U redovima Oružanih snaga, ističe se Helikopterska jedinca čiji pripadnici nerijetko stavljajući svoj život na kocku pomažu unesrećenim građanima.

Požari, kao najveći neprijatelji šuma, buktili su 2017. godine, kada je Helikopterska jedinica OSBiH provela ukupno 389,30 sati u zraku. Tokom ovog razdoblja, bili su angažirali u gašenju požara u različitim područjima, uključujući okolinu Mostara, Drvara, Gacka, Posušja, Trebinja i susjednih mjesta. Njihova suradnja s vatrogascima i civilnim službama bila je ključna u spašavanju domova i naselja izloženih opasnostima od požara.

Njihovoj neustrašivosti svjedoči i nezgoda koja se dogodila dvjema češkim državljankama, koje su se izgubile na Prenju koji je bio prekriven snijegom. Helikopterska posada izvršila je slijetanje na izbačenu stijenu dodirom samo jedne (desne) skije i izvršila evakuaciju unesrećenih planinarki.

Za vrijeme poplava, u posljednjih nekoliko godina, koje su zahvatile određene regije naše zemlje, akcije spašavanja su rezultirale evakuacijom 892 osobe. Za one koji su ostali zarobljeni u poplavljenim područjima, pružana je pomoć u obliku isporuke hrane, vode i lijekova.

Hrabrost pripadnika Oružanih snaga prožima situacije gdje je hitnost ključna, gdje se medicinska pomoć i humanitarna podrška moraju pružiti brzo i efikasno. Bez obzira na to da li je riječ o poplavama, zemljotresima ili drugim prirodnim katastrofama, OSBiH izlaze izvan okvira svojih uobičajenih vojnih zadataka kako bi pružili podršku lokalnim zajednicama u nevolji.

Ovoj nevidljivoj strani njihove službe često nedostaje svjetlost reflektora, ali njihov doprinos je od neprocjenjive važnosti. Njihova požrtvovanost za vrijeme prirodnih katastrofa donosi nadu i olakšanje ljudima koji su pogođeni nedaćama, istovremeno predstavljajući pozitivan primjer međunarodne suradnje i solidarnosti.

 

priče iz oružanih snaga bosne i hercegovine

One su spremne da se suoče i s najsloženijim izazovima

One su spremne da se suoče i s najsloženijim izazovima

Prema historijskim istraživanjima žene su u vojnim aktivnostima učestvovale još prije 4.000 godina. Ipak, njihova tadašnja uloga uglavnom se svodila na pružanje borbene podrške, logistiku, administraciju, te pružanje njege i medicinske pomoći. Međutim, posljednjih godina žene sve imaju značaju ulogu u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, a najbolji primjer tome su Oružane snage Bosne […]

Saznaj više
NEVIDLJIVI HEROJI

NEVIDLJIVI HEROJI

U sjeni vojnih operacija i međunarodnih mirovnih misija, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pokazuju svoju odvažnost, požrtvovanje i stručnost pružanjem humanitarne i medicinske pomoći tokom prirodnih katastrofa. Njihov angažman u ovoj oblasti predstavlja neizmjeran doprinos kolektivnom dobru i ljudskoj sigurnosti. Uprkos kiši, snijegu, ledu, vjetru, požarima i poplavama, hrabri pojedinci neustrašivo priskaču u pomoć […]

Saznaj više
IZUZETNOM FORMOM DO VRHUNSKIH SPORTSKIH REZULTATA

IZUZETNOM FORMOM DO VRHUNSKIH SPORTSKIH REZULTATA

Sport u životu svakog čovjeka igra vrlo važnu ulogu. Za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine on je sastavni dio njihovih svakodnevnih aktivnosti, jer im pruža ne samo fizičku spremnost, nego i jača stegu, timski duh i mentalnu izdržljivost. Jedan od najznačajnijih trenutaka u sportskom angažmanu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je i sudjelovanje u […]

Saznaj više
Sve novosti