NEVIDLJIVI HEROJI

NEVIDLJIVI HEROJI

U sjeni vojnih operacija i međunarodnih mirovnih misija, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pokazuju svoju odvažnost, požrtvovanje i stručnost pružanjem humanitarne i medicinske pomoći tokom prirodnih katastrofa. Njihov angažman u ovoj oblasti predstavlja neizmjeran doprinos kolektivnom dobru i ljudskoj sigurnosti.

Uprkos kiši, snijegu, ledu, vjetru, požarima i poplavama, hrabri pojedinci neustrašivo priskaču u pomoć na mjestima nesreće s ciljem spašavanja ljudskih života. U redovima Oružanih snaga, ističe se Helikopterska jedinca čiji pripadnici nerijetko stavljajući svoj život na kocku pomažu unesrećenim građanima.

Požari, kao najveći neprijatelji šuma, buktili su 2017. godine, kada je Helikopterska jedinica OSBiH provela ukupno 389,30 sati u zraku. Tokom ovog razdoblja, bili su angažirali u gašenju požara u različitim područjima, uključujući okolinu Mostara, Drvara, Gacka, Posušja, Trebinja i susjednih mjesta. Njihova suradnja s vatrogascima i civilnim službama bila je ključna u spašavanju domova i naselja izloženih opasnostima od požara.

Njihovoj neustrašivosti svjedoči i nezgoda koja se dogodila dvjema češkim državljankama, koje su se izgubile na Prenju koji je bio prekriven snijegom. Helikopterska posada izvršila je slijetanje na izbačenu stijenu dodirom samo jedne (desne) skije i izvršila evakuaciju unesrećenih planinarki.

Za vrijeme poplava, u posljednjih nekoliko godina, koje su zahvatile određene regije naše zemlje, akcije spašavanja su rezultirale evakuacijom 892 osobe. Za one koji su ostali zarobljeni u poplavljenim područjima, pružana je pomoć u obliku isporuke hrane, vode i lijekova.

Hrabrost pripadnika Oružanih snaga prožima situacije gdje je hitnost ključna, gdje se medicinska pomoć i humanitarna podrška moraju pružiti brzo i efikasno. Bez obzira na to da li je riječ o poplavama, zemljotresima ili drugim prirodnim katastrofama, OSBiH izlaze izvan okvira svojih uobičajenih vojnih zadataka kako bi pružili podršku lokalnim zajednicama u nevolji.

Ovoj nevidljivoj strani njihove službe često nedostaje svjetlost reflektora, ali njihov doprinos je od neprocjenjive važnosti. Njihova požrtvovanost za vrijeme prirodnih katastrofa donosi nadu i olakšanje ljudima koji su pogođeni nedaćama, istovremeno predstavljajući pozitivan primjer međunarodne suradnje i solidarnosti.

 

priče iz oružanih snaga bosne i hercegovine

Žene u uniformi: Neustrašive heroine Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Žene u uniformi: Neustrašive heroine Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Žene Bosne i Hercegovine su kroz historiju bile i nastavljaju biti pokretačice mnogih pozitivnih dostignuća i promjena, te kao takve imaju važnu ulogu u naporima za socijalnu povezanost i izgradnju mira širom zemlje. One koje su dodatno izabrale uniformu i karijeru čuvara mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, dodatno izazivaju divljenje, jer smo svjesni […]

Saznaj više
Život pripadnika Oružanih snaga

Život pripadnika Oružanih snaga

U sjeni svakodnevnog života, postoje nevidljivi heroji čija se predanost, hrabrost i solidarnost ističu iz mase. Dok većina nas započinje dan u miru svojih domova, oni hrabro stupaju u uniforme, spremni na izazove koji ih čekaju izvan okvira svakodnevnice. Njihov radni dan nije samo posao, to je poziv koji nosi odgovornost prema zajednici i zemlji. […]

Saznaj više
Oružane snage Bosne i Hercegovine brane životne vrijednosti: Heroji i van dužnosti

Oružane snage Bosne i Hercegovine brane životne vrijednosti: Heroji i van dužnosti

Predanost hrabrih žena i muškaraca, pripadnika Oružanih snaga BiH nije samo posao, već je način života koji oblikuje karakter i služi kao primjer hrabrosti i požrtvovanja za sve generacije koje dolaze. Dok promatramo Oružane snage Bosne i Hercegovine, ne smijemo zaboraviti da oni štite ono što nam je najvažnije. Nesebičnost i odricanje njihovih pripadnika su […]

Saznaj više
Sve novosti