ЖЕНЕ У ВОЈНИМ АКТИВНОСТИМА

ОНЕ СУ СПРЕМНЕ ДА СЕ СУОЧЕ И С НАЈСЛОЖЕНИЈИМ ИЗАЗОВИМА

Према хисторијским истраживањима жене су у војним активностима учествовале још прије 4.000 година. Ипак, њихова тадашња улога углавном се сводила на пружање борбене подршке, логистику, администрацију, те пружање његе и медицинске помоћи.

Међутим, посљедњих година жене све имају значају улогу у институцијама и организацијама одбране и сигурности, а најбољи примјер томе су Оружане снаге Босне и Херцеговине које проводе родну једнакоправност на свим нивоима професионалног развоја и управљања каријером.

Данас, храбре жене, припаднице Оружаних снага Босне и Херцеговине без потешкоћа извршавају све задатке и поносно стоје раме уз раме са својим мушким колегама те дају немјерљив допринос сигурности и стабилности земље.  

Њихово присуство у војној служби свакако повећава и способности Оружаних снага Босне и Херцеговине да пруже бољу и ефикаснију заштиту становништву, док њихово равноправно учешће у мировним мисијама показује да су спремне да се суоче и с најсложенијим изазовима широм свијета.

Такођер, није ријеткост да у неким захтјевним војним обукама и вјежбама као и спортским такмичењима, припаднице Оружаних снага Босне и Херцеговине постижу боље резултате од својих мушких колега, што их чини веома поносним.

Када се све узме у обзир, јасно је да образоване, самоувјерене, неустрашиве и одлучне припаднице Оружаних снага Босне и Херцеговине кроз свој изузетно професионалан и предан рад руше многе предрасуде у друштву те представљају снагу у нама.

Док настављају служити својој земљи остављајући неизбрисив траг на путу према бољој и мирнијој будућности за све грађане, њихова посвећеност војном позиву, дисциплинираност, али и јак карактер могу бити само инспирација и водиља за будуће генерације. Оне су снага у нама.

 

приче из оружаних снага босне и херцеговине

Жене у униформи: неустрашиве хероине Оружаних снага Босне и Херцеговине

Жене у униформи: неустрашиве хероине Оружаних снага Босне и Херцеговине

Жене Босне и Херцеговине су кроз хисторију биле и остају покретачице многих позитивних достигнућа и промјена, те као такве имају важну улогу у напорима за друштвену повезаност и изградњу мира широм земље. Оне које су поред тога одабрале униформу и каријеру бранитељки и чуварки сигурности у Босни и Херцеговини изазивају чак и веће дивљење, јер […]

Сазнај више
Живот припадника Оружаних снага

Живот припадника Оружаних снага

У сјени свакодневног живота, постоје невидљиви хероји чија се преданост, храброст и солидарност истичу из масе. Док већина нас започиње дан у миру својих домова, они храбро ступају у униформе, спремни на изазове који их чекају изван оквира свакодневнице. Њихов радни дан није само посао, то је позив који носи одговорност према заједници и земљи. […]

Сазнај више
Оружане снаге Босне и Херцеговине бране животне вриједности:  Хероји и ван дужности

Оружане снаге Босне и Херцеговине бране животне вриједности:  Хероји и ван дужности

Преданост храбрих жена и мушкараца, припадника Оружаних снага БиХ није само посао, већ је начин живота који обликује карактер и служи као примјер храбрости и пожртвовања за све генерације које долазе. Док проматрамо Оружане снаге Босне и Херцеговине, не смијемо заборавити да они штите оно што нам је најважније. Несебичност и одрицање њихових припадника су […]

Сазнај више
Cве новости