ŽENE U VOJNIM AKTIVNOSTIMA

One su spremne da se suoče i s najsloženijim izazovima

Prema historijskim istraživanjima žene su u vojnim aktivnostima učestvovale još prije 4.000 godina. Ipak, njihova tadašnja uloga uglavnom se svodila na pružanje borbene podrške, logistiku, administraciju, te pružanje njege i medicinske pomoći.

Međutim, posljednjih godina žene sve imaju značaju ulogu u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, a najbolji primjer tome su Oružane snage Bosne i Hercegovine koje provode rodnu jednakopravnost na svim nivoima profesionalnog razvoja i upravljanja karijerom.

Danas, hrabre žene, pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bez poteškoća izvršavaju sve zadatke i ponosno stoje rame uz rame sa svojim muškim kolegama te daju nemjerljiv doprinos sigurnosti i stabilnosti zemlje.  

Njihovo prisustvo u vojnoj službi svakako povećava i sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da pruže bolju i efikasniju zaštitu stanovništvu, dok njihovo ravnopravno učešće u mirovnim misijama pokazuje da su spremne da se suoče i s najsloženijim izazovima širom svijeta.

Također, nije rijetkost da u nekim zahtjevnim vojnim obukama i vježbama kao i sportskim takmičenjima, pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postižu bolje rezultate od svojih muških kolega, što ih čini veoma ponosnim.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je da obrazovane, samouvjerene, neustrašive i odlučne pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kroz svoj izuzetno profesionalan i predan rad ruše mnoge predrasude u društvu te predstavljaju snagu u nama.

Dok nastavljaju služiti svojoj zemlji ostavljajući neizbrisiv trag na putu prema boljoj i mirnijoj budućnosti za sve građane, njihova posvećenost vojnom pozivu, discipliniranost, ali i jak karakter mogu biti samo inspiracija i vodilja za buduće generacije. One su snaga u nama.

 

priče iz oružanih snaga bosne i hercegovine

Žene u uniformi: Neustrašive heroine Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Žene u uniformi: Neustrašive heroine Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Žene Bosne i Hercegovine su kroz historiju bile i nastavljaju biti pokretačice mnogih pozitivnih dostignuća i promjena, te kao takve imaju važnu ulogu u naporima za socijalnu povezanost i izgradnju mira širom zemlje. One koje su dodatno izabrale uniformu i karijeru čuvara mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, dodatno izazivaju divljenje, jer smo svjesni […]

Saznaj više
Život pripadnika Oružanih snaga

Život pripadnika Oružanih snaga

U sjeni svakodnevnog života, postoje nevidljivi heroji čija se predanost, hrabrost i solidarnost ističu iz mase. Dok većina nas započinje dan u miru svojih domova, oni hrabro stupaju u uniforme, spremni na izazove koji ih čekaju izvan okvira svakodnevnice. Njihov radni dan nije samo posao, to je poziv koji nosi odgovornost prema zajednici i zemlji. […]

Saznaj više
Oružane snage Bosne i Hercegovine brane životne vrijednosti: Heroji i van dužnosti

Oružane snage Bosne i Hercegovine brane životne vrijednosti: Heroji i van dužnosti

Predanost hrabrih žena i muškaraca, pripadnika Oružanih snaga BiH nije samo posao, već je način života koji oblikuje karakter i služi kao primjer hrabrosti i požrtvovanja za sve generacije koje dolaze. Dok promatramo Oružane snage Bosne i Hercegovine, ne smijemo zaboraviti da oni štite ono što nam je najvažnije. Nesebičnost i odricanje njihovih pripadnika su […]

Saznaj više
Sve novosti